Blog

15 minute... de Ziua Națională a Lecturii...

15 minute... de Ziua Națională a Lecturii...

Într-o societate consumistă, din postura omului mereu grăbit, prins între două clicuri în febrila căutare de informații pe internet, unde - nu-i așa? - găsim orice, ar fi inoportun și aparent inutil să încercăm, DE ZIUA DEDICATĂ EI, să definim LECTURA.

Așa cum de necrezut și deplasați au devenit, deja de foarte multă vreme, cei care mai au îndrăzneala să simtă fiorul inexplicabil pe care ți-l dă o carte bună după ce-i parcurgi ultima filă. Departe de a mai fi o "formă a fericirii" , o "călătorie interioară", cum o considerau clasicii literaturii universale, lectura a luat azi calea, încet, dar, vai, atât de sigură a "cenușăresei" societății.

Ideea de a dedica LECTURII o zi specială din an este, fără îndoială, bine-venită, dar oare cât efort (sau discernământ) ne trebuie să nu o transformăm într-un prieten de circumstanță? De care ne folosim doar 15 MINUTE, după care îl aruncăm la coșul de gunoi al existenței noastre.

Lecturii ar trebui să-i oferim nu doar 15 MINUTE, o zi, o lună, ci întreaga noastră existență. Prin forța imaginației și a "călătoriei" fără să faci niciun un pas, se spune că totul este posibil... Prin urmare, chiar și acele 15 MINUTE le putem converti într-un prieten de nădejde, bine ales, fidel, nelipsit din viața noastră. Doar așa putem căpăta un sens, putem descoperi calea justă și, de ce nu, avem posibilitatea de a salva lumea din calea ignoranței, a manipulării și a nonsensului.

Așadar, departe de a-l privi ca pe un manifest, copii și dascăli de la "Ivasiuc", din Baia Mare și de pretutindeni, haideți ca din cititori "de 15 MINUTE" să devenim iubitori de lectură zi de zi, ore, săptămâni, luni, ani, decenii! Pentru ca apoi să simțim puterea și, deopotrivă, satisfacția de a folosi - cum splendid definește cartea Franz Kafka - "toporul de gheață" care să poată sparge "mările înghețate" din sufletele fiecăruia dintre noi.

prof. dr. Elena-Emilia Pop
bibliotecar Școala Gimnazială "Alexandru Ivasiuc" – Baia Mare

Articole similare

Informare

Acesta este website-ul oficial al Școlii Gimnaziale "Alexandru Ivasiuc".

Toate materialele și fișierele grafice de pe acest website sunt protejate de legea drepturilor de autor, cu modificările și completările ulterioare, și nu pot fi reproduse fără acordul expres al Școlii Gimnaziale "Alexandru Ivasiuc".

Orarul școlii