Lectura ca evadare

Lectura ca evadare

Într-o lume în care omul a ajuns să fie dominat de high-tech, biblioteca și cartea, trebuie să recunoaștem, traversează o criză acută care cu greu se poate gestiona. În media, se anunță o iminentă "moarte a bibliotecilor", iar noi, ca oameni ai cărții ce ne pretindem, suntem într-o perpetuă căutare a "firului Ariadnei" pentru a putea ieși din labirint, încercând din răsputeri... să ne reinventăm.

În vremea apariției Bibliotecii Școlii Gimnaziale "Alexandru Ivasiuc" sintagma "a construi o bibliotecă înseamnă a crea viață" – ce aparține unui scriitor argentinian – era validă. Iar, Biblioteca Școlii Gimnaziale "Alexandru Ivasiuc" s-a născut undeva în anul 1980, datorită unui om de litere, iubitor de cărți, doamna profesor de Limba și literatura română Viorica Tomșa. A pornit de la infimul număr de 5.000 de volume, obligatorii pentru existența ei, pe care le-a adunat, cu dificultate, din donațiile provenite de la oamenii de bună-credință.

De atunci și până azi, biblioteca școlii a ajuns la aproape 16.000 de volume, din domenii vaste – de la literatură pentru copii, până la beletristică, istorie, geografie, limbi străine etc. De asemenea, spațiul ei este generos, datorită reamenajărilor din ultimii 10 ani – mobilier nou, colecții de volume actualizate (din domenii vaste) și o sală de lectură.

Poate cel mai important lucru este că ea a devenit un loc agreat de copii, unde, implicați fiind în diferite proiecte, scapă de inhibiții și pot să-și etaleze talentele nebănuite în arta povestirii, a interpretării de texte, a modelajelor etc. Și nu e puțin lucru faptul că biblioteca s-a transformat și într-o oază de liniște și un loc de popas pentru colegii osteniți de vria cotidiană...

Suntem convinși că lumea bibliotecii și a cărții nu va dispărea niciodată și ne e greu să credem că ea va fi înlocuită exclusiv de tehnologie, de informațiile culese din mediul online, ce vin și dispar din minte cu aceeași iuțeală. Ne e aproape imposibil să acceptăm că ea, cartea, nu va mai putea fi trăită și filtrată prin toate simțurile noastre.

Spunem cu tărie că biblioteca școlii noastre, oricât de mică și neînsemnată ar părea, a devenit, încet, o parte din sufletul fiecăruia dintre noi, iubitori de carte reală, palpabilă, un mic paradis, o oază sau un loc unde să te simți "acasă".

prof. dr. Elena-Emilia Pop,
bibliotecar al Școlii Gimnaziale "Alexandru Ivasiuc" – Baia Mare

Informare

Acesta este website-ul oficial al Școlii Gimnaziale "Alexandru Ivasiuc".

Toate materialele și fișierele grafice de pe acest website sunt protejate de legea drepturilor de autor, cu modificările și completările ulterioare, și nu pot fi reproduse fără acordul expres al Școlii Gimnaziale "Alexandru Ivasiuc".

Orarul școlii