Proiecte

Proiect de reabilitare termică

Proiect de reabilitare termică

Începuturi
Prin anul 2014, la o întâlnire cu Primarul Municipiului Baia Mare – Cătălin Cherecheș, mai multe școli din oraș, reprezentate de directorii lor, au aderat la ideea edilului de a intra într-un proiect de reabilitare termică. Părea o idee bună, o idee plasată în albumul de actualități ale învățământului maramureșean, o deschidere către teza de reducere a consumului termic și de translatare către economii financiare și energetice. De bună seamă, scepticismul nu s-a dezlipit în totalitate din căsuța noastră neuronală. Fiecare dintre reprezentanții școlilor implicate aveam o grămăjoară bună de întrebări și dubii legate de finanțare: cum putea susține municipalitatea un proiect atât de consistent financiar (era vorba despre câteva zeci de milioane de euro)? Cum va împovăra bugetul orașului? Ce efecte va avea el asupra cetățenilor orașului? Cum va putea fi deschis șantierul pe atâtea fronturi? Vor fi sau nu consilierii de acord cu o astfel de idee? Lucrurile (nelămurite încă) au început, timid ce e drept, să se miște.


Primul contract semnat
Nu mai țin exact minte când s-a întâmplat, dar s-a întâmplat, prin decembrie 2014. O firmă TAFO s-a prezentat la școală cerând tot felul de documente, începând cu "actul de naștere" a școlii, schițe și proiecte de debut și informații conexe. Înainte de acest lucru, am fost sunați, probabil toți directorii implicați în proiect, de către un angajat al primăriei prin care ni se făcea cunoscut faptul că ni s-a distribuit o sumă de 15.000 lei, pentru achitarea contravalorii serviciului de proiectare a lucrării, care de această dată purta un nume: Creșterea performanței energetice în unitatea de învățământ Școala Gimnazială "Alexandru Ivasiuc" – Baia Mare. Ne-am bucurat reținut, pentru că nu știam când se va deschide propriu-zis finanțarea lucrării și din ce buget. Am aflat după un timp că bugetul lucrărilor era, în majoritate, alocat prin fonduri europene și, în consecință, optimismul a revenit. Sigur că, mulțumită Primăriei Municipiului Baia Mare, școala se va putea bucura în următorii ani de o infrastructură școlară modernă și utilă pentru confortul fiecărei persoane din interior. Mici inconveniente mai existau. Firma amintită s-a mișcat greu, iar proiectul inițial a fost schimbat de cel puțin patru ori. În discuția preliminară a proiectului era prevăzut și un sistem de panouri fotovoltaice prin care o parte a consumului energetic să fie captat din energia solară. Nu s-a mai ținut cont de acest lucru, dar cu mulțumirea că școala va beneficia, totuși, de economii financiare suplimentare și de reducerea consumului termic, am trecut spre următorul pas.


Contractul de punere în execuție
Gurile rele spun că șantierul propriu-zis s-a deschis într-o perioadă deloc inspirată, cu câteva zile înainte de începerea cursurilor anului școlar 2020-2021 și de alegerile locale. Dificultățile de gestionare a spațiilor au început să apară. Jumătate din curtea școlii și o parte (6 săli de clasă cu holuri și intrări/ ieșiri) din școală au fost grevate de firma câștigătoare a proiectului AVRIL. Programul școlii a fost bulversat și inconvenientele de toate felurile au început să apară odată cu deschiderea șantierului. Sigur că lucrările erau complexe, cronofage și divergente ca execuție pentru că se schimba toată tâmplăria, sistemul de iluminat intern, sistemul de încălzire, anvelopare și acoperiș. Ca atare, lucrările erau, periodic, altele și nu se finaliza nimic. În aceste condiții, am revenit, după 12 ani, la program de școală cu indice doi (două schimburi) astfel încât, angajații școlii au trebuit să suporte diverse privațiuni legate de sistemul de predare (acces la tehnică) și de gestionare a timpului. Nu a fost și nu este ușor, atâta vreme cât lucrările sunt subînchiriate la firme (patru firme diferite) cu puțin personal calificat, uneori mult prea neglijente și nepăsătoare față de bunurile instituției. Chiar dacă optimismul (rezervat) ne îndeamnă, pe toți angajații școlii, să privim cu încredere efectele, sperăm, benefice ale acestui proiect (doar e vorba despre un proiect în valoare de 3.529.187 lei), limita de timp până la care ar trebui să fie finalizat readuce doza de scepticism caracteristică omului care vede realitatea și o judecă în perspectivă.

Prof. dr. Ioan Pop,
director al Școlii Gimnaziale "Alexandru Ivasiuc" – Baia Mare

Beneficiar

Școala Gimnazială "Alexandru Ivasiuc"

Data

22 May 2018

Categoria

Infrastructură

Informare

Acesta este website-ul oficial al Școlii Gimnaziale "Alexandru Ivasiuc".

Toate materialele și fișierele grafice de pe acest website sunt protejate de legea drepturilor de autor, cu modificările și completările ulterioare, și nu pot fi reproduse fără acordul expres al Școlii Gimnaziale "Alexandru Ivasiuc".

Orarul școlii